Zuid-Afrikaanse bedrijven in Twente

Gouden loper

​Het Soft Landing programma om Zuid-Afrikaanse bedrijven te laten vestigen in Oost-Nederland heeft succes. Sinds de start van het project in september vorig jaar nemen inmiddels vijf innovatieve bedrijven uit Zuid-Afrika deel die zich allen vestigden in het WTC Twente in Hengelo. En meer bedrijven zitten er aan te komen. Petanque NXT, een van de gevestigde bedrijven, spreekt zelfs van een 'gouden loper'. Het Soft Landing programma is opgezet door ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en diverse service providers in Oost-Nederland waaronder World Trade Center Twente, het expat center en GGS.

Ideaal vestigingsklimaat

De gevestigde Zuid-Afrikaanse mkb-bedrijven en startups zijn actief in diverse hightech sectoren en kenmerken zich door hun drive voor productontwikkeling en -innovatie. Vanuit Nederland willen de bedrijven internationaal expanderen. Twente heeft daarbij een ideaal vestigingsklimaat met o.a. University of Twente met haar kennispark, het tech ecosysteem van bedrijven, de internationale school en het World Trade Center Twente met haar expat center. Het WTC is de plek waar de bedrijven fysiek landen en waar ze de huisvesting en opstart van bedrijf en bedrijfsvoering faciliteren. Het WTC zorgt daarmee letterlijk voor een zachte landing en maakt als vraagbaak voor de bedrijven ook met praktische ondersteuning de nieuwkomers wegwijs. Daarbij voegt de expat-dienstverlening van het Expat Center East Netherlands vanuit het WTC en het aanwezige internationale handelsnetwerk van zowel Oost NL als WTC Twente duidelijk waarde toe voor de bedrijven.

Thuis voelen

Oost NL begeleidt met de service providers het gehele Soft Landing programma; van het identificeren van Zuid-Afrikaanse bedrijven die in Europa willen groeien, het daadwerkelijke vestigen tot en met het introduceren van de bedrijven in het Oost-Nederlandse netwerk. Hierin werken ze nauw samen met het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Pretoria en Kaapstad.