Zonneakker Voorst

Stroom voor 12000 huishoudens

Langs de A1 bij Wilp bouwt de familie Gooiker op eigen grond een 'zonneakker' van 35 hectare om 12.000 huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien. Oost NL investeerde als fondsmanager van het Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG) in de grootste particuliere zonneakker van Nederland. De zonneakker levert naar verwachting in het najaar 2020 stroom op.

Bijna dertig jaar runt de familie Gooiker een boerenbedrijf in Wilp. Willy en Brigitte Gooiker hebben twee dochters die een beroep buiten de landbouw ambieerden, waardoor er geen bedrijfsopvolging was voor de boerderij. Met een zonneakker vinden ze een andere bestemming voor hun land. “Wij zochten voor het realiseren van ons zonnepark naar partijen die financiering van duurzame projecten hoog op de agenda hebben staan. In een eerder stadium had Oost NL vanuit het programma De Groeiversneller al een energievoucher verstrekt, waarmee we het projectplan verder konden uitwerken. Met de financiering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland door Oost NL en BNG Bank hebben we de financiering rond gekregen. We zijn blij dat Oost NL en BNG Bank het vertrouwen hebben om dit mooie duurzame project tot een succes te maken.”

De 116.000 zonnepanelen leveren een bijdrage aan de noodzaak van de provincie Gelderland om in 2050 energieneutraal te zijn. De zonnepanelen op de zonneakker komen op 2,5 meter hoogte te staan. In de ruimte onder de panelen kunnen schapen grazen, waardoor het landschap ook deels z'n agrarische functie behoudt. Door de ligging langs de A1 en het plaatsen van groene beplanting blijft de impact op de omgeving beperkt.