Vitulo Plus

Implanteerbare sensor

Al een flink aantal jaren volgt Oost NL de ontwikkeling van een implanteerbare sensor. Meer dan vijf jaar geleden ontstond vanuit de Dierenkliniek Den Ham het idee om het dierenwelzijn van onder andere kalveren te verbeteren door ze te monitoren met een sensor die net onder de huid wordt ingebracht. Daarmee zou je precies kunnen weten of een dier ziek is (of is geweest), hoeveel het beweegt en waar het dier zich bevindt. Allemaal aspecten die van groot belang zijn om te komen tot gezondere en goed traceerbare dieren, waardoor bijvoorbeeld ook het antibiotica gebruik omlaag gaat.

Samen met de ICT experts van Factic uit Enschede is deze sensor ontwikkeld, onder andere in het tech-transfer project ACTTiVATe.eu. Uiteindelijk is besloten een joint-venture op te richten: Vitulo Plus BV. In 2019 heeft dit bedrijf meegedaan aan de eerste ronde van het Investor Readiness Programma (IRP) bij Oost NL. De bedoeling van het IRP is dat bedrijven beter en sneller in staat zijn om financiering binnen te halen.

Ondernemer Gary Antonius van Vitulo Plus over dit traject: “De deelname aan het IRP traject van Oost NL heeft ons uitgedaagd om zeer kritisch naar ons businessplan te kijken en waar nodig onze propositie scherper te stellen.  Hiernaast was de uitwisseling van ervaringen met de andere deelnemers een waardevol component. Mede dankzij de extra skills en opgedane do's en don'ts hebben we inmiddels een aanzienlijke investering opgehaald. Volgende stap is nu ons sensorsysteem klaar te maken voor productie; inmiddels is er concrete interesse uit binnen- en buitenland voor de afname.”