Surfix

Fotonische biosensor

Surfix uit Wageningen ontving van Oost NL een investering voor de verdere ontwikkeling van zijn “plug-and-play” diagnostiekplatform. De Covid-19-pandemie benadrukt de behoefte aan snelle en betrouwbare diagnostiek. Ook in gebieden waar geen ziekenhuis, kliniek of geschoold medisch personeel aanwezig is. Bij point-of-care diagnostiek wordt een monster van de patiënt ter plekke, naast het ziekenhuisbed, in de spreekkamer of zelfs thuis getest. Binnen enkele minuten is het resultaat zichtbaar en kan er actie worden ondernomen. Het doel van Surfix is ​​om testen te maken die voor de massa beschikbaar zijn en slechts enkele euro’s kosten.

De door Surfix ontwikkelde biosensor bestaat uit twee hoofdelementen: het belangrijkste deel is de chip waarin de detectie plaatsvindt. In het andere deel wordt het monster verwerkt in microfluïdische kanalen. In het detectiegedeelte gaat licht door de chip in plaats van elektriciteit. Biomoleculen die aan het oppervlak van de chip vastzitten, kunnen op basis van bioherkenning andere biomoleculen uit een monster (bijvoorbeeld bloed of urine) ‘vangen’. Hierbij veranderen de eigenschappen van het licht dat zich voortbeweegt door de chip. Dat kan worden gedetecteerd en gelezen door het sensorsysteem. Deze verandering is een indicatie voor de aanwezigheid van het biomolecuul waarnaar men op zoek is.

Combinatie van Nederlandse technologie

Het “plug-and-play” diagnostiekplatform combineert de geïntegreerde fotonica-chip van het Enschedese LioniX International met de nanocoatings van Surfix. Geïntegreerde fotonica is een revolutionaire technologie waarmee chips kunnen worden ontwikkeld die enorme hoeveelheden data kunnen detecteren, vastleggen en verwerken met licht in plaats van met elektriciteit. Gebruik van licht betekent dat nieuwe soorten apparaten en systemen, zoals biosensoren, kunnen worden gemaakt die goedkoper, sneller, kleiner en betrouwbaarder zijn tijdens het gebruikt, terwijl ze minder energie verbruiken.