Red je Pakketje

Groei in stroomversnelling

Het Arnhemse bedrijf Red je Pakketje werd binnen een paar jaar tijd een grote naam in de logistieke wereld. Tijdens de coronacrisis kwam de groei in een verdere stroomversnelling. Maar dat leverde grote problemen op. De Corona-OverbruggingsLening (COL) die Oost NL kon toekennen, bood in 2020 uitkomst.​

Sam Rohn, CEO en medeoprichter van Red je Pakketje, vertelt trots over zijn bedrijf. "We zijn met een aandeel van 60 procent marktleider in Nederland als het gaat om Same Day delivery, dus 'vandaag besteld, vandaag bezorgd'. Dat doen we met achthonderd medewerkers voor bedrijven als Amazon, bol.com, Greetz, IKEA en nog vijfhonderd andere webshops." Die status bereikte het razendsnel groeiende bedrijf in nog geen vijf jaar tijd. "We hebben ons in eerste instantie gefocust op de grootste webshops van Nederland, maar de laatste tijd winnen we ook heel snel terrein bij kleinere webshops. Via de website vanavondbezorgd.nl kunnen zij, al vanaf één pakketje, hun klanten dezelfde service geven als de grote spelers."

Boeketje

Tijdens de coronamaanden kwam Rohn in samenwerking met anderen met nog een ander initiatief: Red je Boeketje. "In maart stortte de sierteelt in, bloemen werden massaal vernietigd. We hebben meerdere bloemisten als klant en zij zochten een alternatief online verkoopkanaal. Tegelijkertijd mochten 120.000 mensen in verzorgingstehuizen geen bezoek ontvangen. Bloemen voor die mensen zou natuurlijk heel leuk zijn, bedachten we. Ik zette dat op Facebook en daarna ging het razendsnel. Binnen 24 uur stond er een webshop en in de vier weken daarna hebben we 54.000 boeketten verkocht. Mensen bestelden voor 15 euro een boeket en dat werd door telers samengesteld en bij verzorgingstehuizen aan eenzame ouderen gegeven. Wij hebben dat tegen kostprijs gedaan. Het was goed voor de naamsbekendheid en heel dankbaar werk. Dat project was tijdelijk. Nu de bloemisten weer open zijn gaan we natuurlijk niet concurreren met onze klanten."

Cashflowprobleem

Maar tegelijkertijd stuitte hoofdbedrijf Red je Pakketje langzaam maar zeker op een serieuze uitdaging. Een groeiprobleem. "Toen Nederland dicht ging, gingen mensen veel meer online bestellen. We merkten dat heel duidelijk. Vanaf half maart zagen we in korte tijd een groei van 169 procent. Met ook Red je Boeketje en Vanavond Bezorgd er nog bij, zaten we enorm in de lift. We moesten investeren. In april namen we 180 mensen aan, kwamen er 60 auto's extra op de weg bij en gingen we in een groter pand zitten. We kregen een cashflowprobleem. Natuurlijk konden we ook nee verkopen aan klanten, en dat gebeurde soms ook, maar we bleven wel altijd naar oplossingen zoeken. Je ondernemershart dwingt je daartoe, maar bovenal hadden andere ondernemers ons ook gewoon heel hard nodig in een moeilijke tijd."​

Reddingsboei

Meer funding ophalen, wat het bedrijf de afgelopen jaren veelvuldig en succesvol deed, was nu ineens moeilijk omdat investeerders op de rem moesten trappen. "We kwamen daardoor in korte tijd heel snel krap bij kas te zitten. Het voortbestaan van het bedrijf was serieus in gevaar." Rohn zocht contact met Oost NL voor advies. "Dat gaven ze. Daarnaast stoomden ze ons klaar voor de COL. Ze namen ons echt bij de hand. We hadden al onze stukken klaarstaan en toen de COL er eenmaal was, konden we alles meteen opsturen." Drie weken later kende Oost NL de COL toe aan Red je Pakketje. "Dat hadden we niet op een andere manier op kunnen halen en dan was het misschien wel het einde geweest voor ons bedrijf, ondanks het feit dat we in de lift zaten. Ik ben dan ook extreem blij met Oost NL en met de overheid. Ze waren een reddingsboei in roerige tijden."