Protifarm

Eiwitten uit insecten

​Protifarm is wereldwijd pionier in de productie van duurzame ingrediënten verkregen uit insecten. Het Ermelose bedrijf kweekt op industriële schaal de Alphitobius diaperinus (ook wel bekend als de buffalo kever) en verwerkt de larven van deze kever tot duurzame en functionele ingrediënten voor de voedingsindustrie. Daarmee heeft het bedrijf een van de oplossingen in handen voor de almaar toenemende vraag naar duurzame en gezonde voeding.

Er bestaat een steeds grotere behoefte aan meer variatie binnen het consumptiepatroon om zo de impact op het milieu te verkleinen. Met een miljoeneninvestering van Oost NL en andere investeerders kan Protifarm solide doorgroeien en verder inzetten op R&D.

10 miljard monden voeden

Naar schatting stijgt de wereldbevolking naar 10 miljard mensen in 2050. Om al die monden te voeden moet de voedselproductie met maar liefst 70% toenemen. Dat levert serieuze uitdagingen op voor de duurzaamheid van onze voedselproductie. De ‘duurzame eiwittransitie’ past in de groeiende behoefte en urgentie om ons voedselsysteem radicaal te hervormen, waarbij we onze eiwitten uit andere bronnen halen dan vlees, zoals plantaardige bronnen of insecten.

Vertical farming

Protifarm kweekt insecten door toepassing van 'vertical farming' in lagen boven elkaar. Hierdoor is weinig kweekruimte en amper water nodig. Ook de CO2-uitstoot is beperkt. De insecten leven op plantaardige zijstromen uit de voedingsindustrie. De voerconversie van insecten, vergeleken met traditionele life stock, is efficiënt en draagt bij aan het duurzame karakter van de kweek.

Met de investering van Oost NL en andere investeerders kan Protifarm een stap zetten in de gewenste groei.