Plastic ontgeuren

Pact to act

De Veolia Polymers NL BV (Overijssel), Berdal Rubber en Plastics BV (Overijssel), Aufderhaar Kunststof Recycling B.V. (Overijssel) en Green Polymers (Duitsland) slaan de handen ineen om via hot wash en warme lucht techniek gerecycled PP te ontgeuren. Zo kan gerecycled materiaal vaker worden ingezet bij de ontwikkeling van kunststofproducten, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen afneemt. Deze samenwerking kwam tot stand via de door Oost NL en de provincie Overijssel ontwikkelde ketenregeling P>Act. ​

Er worden hoge eisen gesteld aan het recyclaat gebruikt in de bouw- en verpakkingsindustrie. Geur is daar een van. Deze techniek maakt het ontgeuren van gerecyceld materiaal beter en energie-zuiniger, waardoor het breder en goedkoper ingezet kan worden in de vervaardiging  van kunststofproducten. Op dit moment wordt de methode al gebruikt bij het vervaardigen van vaatwastabletverpakkingen van gerecycled plastic, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

P>Act

Deze samenwerking is tot stand gekomen via het initiatief P>Act (Pact to Act). Samen met InnovationQuarter en de provincies Overijssel en Zuid-Holland is Oost NL trekker van P>Act. P>Act brengt ketens van bedrijven, overheden, innovators/startups en kennisinstellingen samen in actie rondom de ambitieuze doelstellingen van de nationale Transitie Agenda Kunststoffen. Op deze manier ontstaan nieuwe circulaire kunststofketens. P>Act versnelt de transitie naar een circulaire kunststofketen door goede initiatieven de ruimte en ondersteuning te bieden zich te ontwikkelen en op te schalen.

Deze succesvolle samenwerking is goedgekeurd voor de 'Subsidie Ketensamenwerking circulaire kunststoffen'. De provincie Overijssel stelt de subsidie beschikbaar voor de uitvoering van een kunststofketenproject. De subsidie is bedoeld voor een samenwerkingsverband bestaande uit minimaal drie, niet in een groep verbonden, rechtspersonen uit de kunststoffenindustrie (thermoplasten, thermoharders en elastomeren).