Plasoma

Koud plasma voor wondbehandeling

Plasmacure (Nijmegen/Eindhoven) ontwikkelt en verkoopt haar PLASOMA koud plasma systeem om chronische wonden beter te behandelen. Een nieuwe financieringsronde in een consortium met MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland), NextGen VenturesEuropean Innovation Council (EIC) en Credenti B.V. (een groep informele investeerders) maakt het voor Plasmacure mogelijk klinische studies uit te voeren en het product internationaal te verkopen. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland.

"Iedere 30 seconden verliest iemand, ergens ter wereld, een voet door amputatie. Meer dan 80% van deze amputaties wordt veroorzaakt door diabetische voetwonden die niet genezen. Bij Plasmacure hebben we een wereld voor ogen waar mensen niet meer lijden aan chronische wonden. De eerste resultaten met PLASOMA zijn indrukwekkend, 60% van de wonden is genezen.” vertelt Bas Zeper, CEO en oprichter van Plasmacure. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt PLASOMA – een medisch apparaat om wondgenezing te stimuleren met behulp van koud plasma. Koud plasma ontstaat door energie toe te voegen aan gas. Het is zeer effectief bij het doden van bacteriën en het stimuleren van doorbloeding en celgroei. PLASOMA stuurt pulsen naar een disposable koud plasma pad, daardoor ontstaat koud plasma direct in de wond.

Kostenbesparing

Behandeling van complexe wonden drukt nu al met 2 miljard euro per jaar op het Nederlandse zorgbudget. Met PLASOMA kunnen kosten worden bespaard binnen de wondzorg doordat wonden sneller genezen. De markt voor geavanceerde wondzorg blijft groeien met ongeveer 5% per jaar, door een toename in diabetespatiënten en de vergrijzing.

Investering

Met de investering kan Plasmacure klinische studies uitvoeren en PLASOMA verkopen aan wondzorgcentra en ziekenhuizen in meerdere Europese landen. “Voor ons is dit een belangrijke stap, vertelt Zeper: “Grote klinische studies kunnen het positieve effect op de wondgenezing van de belangrijkste typen chronische wonden aantonen. We zijn trots op de eerste resultaten: 20 casestudies laten zien dat 60% van de wonden - die gemiddeld 65 weken open waren - binnen 7 weken genazen met gemiddeld 13 behandelingen. Er was zelfs een wond bij van ruim 4 jaar oud.”