MindAffect

Diagnose met Brain Computer Interface

MindAffect, een deep tech bedrijf uit Nijmegen gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI) en Brain Computer Interfaces (BCI), heeft succesvol een financiering opgehaald. Oost NL investeerde als fondsmanager uit MKB Kredietfaciliteit Gelderland (Topfonds Gelderland) samen met investeerders uit het netwerk van NLC Ventures en MSB Isala. MindAffect gebruikt de financiering om diagnostische systemen te ontwikkelen voor zicht, gehoor en hersengezondheid.

MindAffect gebruikt gepatenteerde AI-algoritmen, ontwikkeld door prof. Peter Desain, om hersensignalen te interpreteren, zodat “locked-in” patiënten (mensen die niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten) via de BCI kunnen communiceren. Sinds 2021 is Jennifer Goodall de nieuwe CEO van MindAfffect. Met haar komst is het bedrijf een nieuwe strategische richting ingeslagen. Samen met partners ontwikkelt MindAffect diagnostische systemen voor zicht, gehoor en hersengezondheid, zodat patiënten betere hulp krijgen en de zorgkosten worden teruggedrongen.

"Bij diagnostiek op het gebied van gehoor en zicht zijn de resultaten afhankelijk van interactie met de patiënt en/of invasieve en kostbare procedures. Met onze BCI is het mogelijk om te registreren wanneer en hoe de hersenen prikkels waarnemen zonder dat de patiënt hierop hoeft te reageren. Dit maakt het mogelijk om een ​​nauwkeurige en snelle diagnose te stellen. En om de mogelijke oorzaak van een tekort aan gehoor-/zichtfunctionaliteit van de patiënt vast te stellen. Dit is vooral interessant voor die patiënten die niet in staat zijn om te communiceren vanwege leeftijd, handicap of cognitief vermogen," legt Goodall uit.

Investering

De investering zorgt ervoor dat MindAffect de volgende stappen kan zetten om het volledige potentieel van de technologie te realiseren. "Deze financiering stelt ons in staat om ons te concentreren op R&D en productontwikkeling, ons team uit te breiden en samen met zakelijke partners commerciële toepassingen te creëren. Met de steun van onze aandeelhouders kunnen we onze technologie gebruiken om een betaalbare diagnostische gezondheidszorg te realiseren voor miljoenen mensen." zegt Goodall. De BCI-markt groeit met ongeveer 14% per jaar, waarin de zorgsector het grootste deel is.