Lerta Techniek & Fluvius Projects

Verduurzaming binnenvaart

Lerta Techniek heeft, met ondersteuning door Fluvius Projects, de ‘Groene Generator’ ontwikkeld voor de binnenvaart. In de basis omvat het concept een systeem voor opwekking en opslag van elektrische energie, op maat geconfigureerd voor optimalisatie van de energiehuishouding aan boord van een binnenvaartschip. De ontwerpkeuzes voor het systeem baseert Lerta Techniek op energiemetingen aan boord die worden vertaald (doorgerekend) naar een klant specifieke systeemconfiguratie.

Binnenvaartschepen zijn uitgerust met generatoren voor de opwekking van elektrische energie aan boord. Deze generatoren draaien op gasolie.  Door intelligente schakeling kan overtollig opgewekte elektrische energie worden opgeslagen in een batterijpakket (de ‘Groene Generator’), eventueel aangevuld met energie van zonnepanelen.

Door de elektrische energiehuishouding (balans van opwekking, verbruik, en opslag) te monitoren kan de schipper, een generator voor langere tijd afschakelen en de benodigde energie betrekken uit het batterijpakket.

Installatie van de ‘Groene Generator’ maakt het schip duurzamer door gereduceerd brandstofverbruik  en verlaagde uitstoot van stikstof, kooldioxide (CO2) en fijnstof. Daarnaast kan door afschakelen van generatoren fors bespaard worden op bedrijfskosten.

Samenwerking

Oost NL bracht het elektrotechnisch maakbedrijf uit Wijchen in contact met Fluvius Projects uit Buren. “Een perfecte match”, vindt John Jansen van Lerta Techniek. “Oost NL koppelde ons, daardoor hebben wij het ‘Groene Generator’ concept verder kunnen ontwikkelen met inbreng en ondersteuning door Fluvius Projects. Zo hebben wij de bedrijfsmatige en financiële voordelen van dit concept voor de scheepseigenaar in kaart gebracht. Met het afgeleide ‘proof of concept’ kunnen de klanten inhoudelijk worden geadviseerd.

John Jansen: “De samenwerking met Fluvius Projects tilt ons bedrijf naar een hoger niveau en geeft ons nieuwe inzichten en mogelijkheden om onze portfolio te vergroten. Oost NL, die dit traject financieel ondersteunde met een groeivoucher van het programma De Groeiversneller, heeft onze organisatie hiermee vooruitgeholpen; daarvoor zijn wij Oost NL zeer erkentelijk.”