Lemba therapeutics

Biotech startup vestigt zich in Nijmegen

Lemba Therapeutics ("Lemba") is een biotech startup die is opgericht door drie hoogleraren van de Radboud Universiteit: Professor Musa Mhlanga, professor Mihai Netea en professor Leo Joosten. De commerciële activiteiten van Lemba zijn gevestigd in de VS (New York). Lemba heeft officieel een Nederlandse vestiging in Nijmegen opgericht om de samenwerking met de Radboud Universiteit verder te verdiepen.

Lemba ontwikkelt geneesmiddelen die werken door zich te richten op zogeheten long non coding RNA (lncRNA). LncRNA zijn genomische transcripten die geen instructies bevatten voor het maken van eiwitten, maar wel andere belangrijke biologische functies hebben.

Het merendeel van het genoom bestaat uit niet-coderend RNA. Lemba heeft een technologie ontwikkeld om dit deel van het genoom te adresseren waarmee kansen ontstaan om nieuwe medicijnen te ontwikkelen bijvoorbeeld voor de behandeling van prostaatkanker.

Het bedrijf wil de komende drie jaar zijn activiteiten in Nijmegen uitbreiden, door te verhuizen naar een eigen laboratorium buiten de Radboud-campus en meer personeel in dienst te nemen. Lemba ziet zichzelf als een echt Nijmeegs bedrijf.

"Het commerciële management van Lemba, voor het grootste deel afkomstig uit de VS, heeft Oost NL en de NFIA behulpzaam gevonden bij het navigeren door de zakelijke omgeving van Nederland. Oost NL en NFIA hebben een waardevolle bijdrage geleverd bij het inzicht in de Nederlandse arbeids- en bedrijfsregelgeving en de mogelijkheden voor Nederlandse en Europese onderzoekssubsidies.", aldus Zachary Singer, CEO van Lemba.