iPro-N / Yalp

Grensoverschrijdende innovatie

In de zomer van 2019 werd het INTERREG-project iPro-N afgesloten. De afgelopen vier jaar begeleidde iPro-N in totaal 140 ondernemers en ondersteunde 64 prototype-ontwikkelingsprojecten. De provincie Overijssel was een van de financiers van het programma, waarbij Oost NL optrad als leadpartner.

Yalp

Een van de deelnemers aan iPron-N was Yalp uit Goor. Yalp is een speeltoestellenleverancier uit Nederland die interactieve speeltoestellen ontwikkelt en produceert. Binnen iPro-N werkte Yalp aan het ‘slim’ maken van een speeltuin DJ-toestel. Een volwaardige DJ-set waarop je je even een echte DJ waant. Door het toestel ‘online’ te maken is op afstand te zien of het product nog goed werkt, of onderhoud nodig is en hoe vaak het wordt gebruikt. Zoals is te zien in onderstaande business case.

Innovatie door intelligente producten

Door het relatief hoge risico  is het voor mkb-bedrijven vaak een grote stap om te investeren in ontwikkeling. De financiële bijdrage van iPro-N dekte tot maximaal 50% van de kosten. Daarmee konden ondernemers een conceptontwikkeling, haalbaarheidsstudie, of de bouw van een prototype deels financieren. Belangrijke stappen naar de vermarkting van nieuwe producten. In totaal werd er zo 8,6 miljoen euro geïnvesteerd in innovatie en maakte het programma 5,1 miljoen euro los bij bedrijfsleven zelf.

De onder de vlag van iPro-N ontwikkelde prototypes en deelnemende bedrijven zijn divers van aard: Van de ontwikkeling van een elektrisch aangedreven transportfiets om een beladen pallet te kunnen vervoeren, tot het energiezuiniger maken van afzuiginstallaties op cruiseschepen. En van intelligente gevels van gebouwen die zelf aangeven wanneer onderhoud nodig is, tot collaboratieve robots die mensen assisteren bij eenvoudige en complexe taken.