Handelsmissies naar China

Waterstof- en mileutechnologie

Heel wat Chinese partijen hebben interesse getoond voor HyNed Oost, de groep Gelderse bedrijven gespecialiseerd in waterstoftechnologie, die zich heeft gepresenteerd op de conferentie over Waterstofvervoer in de stad Rugao in de regio Shanghai. Ook in de stad Wuhan hebben Gelderse waterstofbedrijven belangrijke contacten gelegd en uitgebouwd. Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema, opende in Dalian een kantoor van Oost NL, dat het programma GO4EXPORT ondersteunt. Milieutechnologiebedrijven uit Overijssel en Gelderland krijgen makkelijker toegang tot de Chinese markt door het contract dat met de Environmental Protection Board of Dalian is getekend. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de handelsmissies naar China van de provincies Gelderland en Overijssel eind september 2019.

"China wil grote stappen maken als het gaat om waterstof als duurzame energiebron en alle toepassingen daarvan. Dat is tijdens de China-missie van de provincie Gelderland naar Wuhan wel gebleken", zegt Judith van de Bovenkamp. Ze is projectmanager internationale handel en China-export bij Oost NL en begeleidde de handelsmissie naar de hoofdstad Wuhan van de provincie Hubei. "Er staan fabrieksgebouwen klaar en er is een aantal waterstoftankstations. Het begin is er, de Chinese overheden willen nu naar een next level. Vandaar dat er veel belangstelling is voor de hele keten van kennis, ontwikkeling, productie en testen- en certificeren, die Gelderse waterstofbedrijven in huis hebben."

GO4EXPORT

De presentatie van HyNed Oost als Partners for International Business (PIB) en complete waterstoftechnologieketen vormt een onderdeel van het programma GO4EXPORT. Daarmee ondersteunen de provincies Gelderland en Overijssel plus veertien andere partners de export naar het buitenland, in dit geval China. Door te exporteren groeit een bedrijf. Veel ondernemers vinden het lastig de stap over de grens te maken: het is onbekend terrein en een nieuwe markt. Vandaar dat ondernemers een handje worden geholpen bij het zetten van de juiste stappen over de grens.

HyNed Oost

"De handelsmissie naar Wuhan en Rugao was intensief en heel positief. We hebben als Gelderse bedrijven verenigd in HyNed Oost een goede indruk gemaakt in China met onze producten op het gebied van waterstoftechnologie", zegt Tina Pan operationsmanager bij  HyMove en coördinator van HyNed Oost. HyMove (waterstofbussen), Nedstack (waterstofbrandstofcellen) uit Arnhem en KIWA (testen en certificeren waterstofapparaten) maken deel uit van HyNed Oost.

"In China wordt sterk ingezet op waterstof als nieuwe energiebron. Daarom heeft onze presentatie als complete supplychain, voor waterstoftechnologie een goede indruk gemaakt in Wuhan en op de conferentie in Rugao", constateert Tina Pan. "Zeker omdat de Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, daarbij een leidende rol had. Dat zorgt voor goede ingangen bij de provincie Hubei. De Chinezen wisten niet dat Gelderland, in het bijzonder Arnhem, deze kennis en producten in huis heeft. Het heeft enkele interessante contacten met Chinese partijen opgeleverd."

Een verrassende ontwikkeling is volgens Tina Pan van HyMove dat het Chinese bedrijf Hyner Tech erin is geslaagd waterstof op een eenvoudige manier vloeibaar op te slaan op kamertemperatuur. Aangezien waterstof een vluchtig gas is, wordt het pas onder hoge druk vloeibaar. Tina Pan: "Dat is echt iets nieuws en het betekent dat we niet alleen Nederlandse kennis en producten kunnen exporteren naar China, maar dat we die ook uit China kunnen importeren."

Resultaat vriendschapsrelatie

De opening van het GO4EXPORT office in de stad Dalian in de provincie Liaoning door Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel was een van de hoogtepunten tijdens de China-missie van de provincie Overijssel. "We hebben nu tien jaar een vriendschapsrelatie met Liaoning en zien dat er nu contact is op het hoogste niveau bij de provincie Liaoning", constateert Remco Lucassen, projectmanager International Business bij Oost NL. "Dat is een mooi resultaat, want het maakt het voor Overijsselse bedrijven makkelijker om bij Chinese bedrijven binnen te komen."

Overijsselse bedrijven krijgen voortaan toegang tot de specificaties voor milieumaatregelen waar de Chinese industrie aan moeten voldoen. Dat is het gevolg van de overeenkomst die Oost NL heeft afgesloten met de Environmental Protection Board of Dalian in de provincie Liaoning. "De Chinese overheid stelt strenge milieukwaliteitseisen als het gaat om lucht, water en grond. Milieutechnologie uit Nederland biedt daarvoor oplossingen", verduidelijkt Lucassen. "Als bedrijven voldoen aan deze kwaliteitseisen en hun oplossingen door de Chinese board worden aanbevolen, krijgen ze makkelijker toegang tot de Chinese markt."

Steun bij export

De provincies Gelderland en Overijssel ondersteunen ondernemers bij het zetten van de juiste stappen bij de export van hun producten en diensten. Dat gebeurt op verschillende manieren, zoals het informeren van ondernemers over kansen op buitenlandse markten tot aan marktintroducties bij buitenlandse partijen. Ter stimulering hiervan worden exportvouchers (maximaal 10.000 euro) verstrekt, bijvoorbeeld ter financiering van een onderzoek naar exportmogelijkheden. Daarnaast organiseert GO4EXPORT het overdragen van kennis en de organisatie van handelsmissies en reizen van vakbeurzen in het buitenland.

Ter voorbereiding van de handelsmissies naar China werkt GO4EXPORT samen met de Nederlandse ambassade en de Nederlandse consulaten in China en met organisaties als Netherlands Business Support Office (NBSO) en het GO4EXPORT Office China, die goed op de hoogte zijn van de Chinese zakenwereld.