Chip Integration Technology Centre

Dé proeftuin voor innovatie in microchips

Het Chip Integration Technology Centre, kortweg CITC is een open innovatiecentrum dat zich richt op de ontwikkeling en toepassing van de nieuwe generatie chips. Het CITC is een initiatief van de internationale bedrijven NXP, Ampleon en Nexperia en de kennisinstellingen TNO, Radboud Universiteit, TU Delft en de HAN.

Door kennis uit te wisselen en faciliteiten te delen maken zij samen werk van innovatie in microchips. Het gaat om innovaties die de kennis van de individuele bedrijven en kennisinstellingen overstijgt. Door samen te werken willen zij een wereldwijd topinstituut creëren dat de regio tot dé internationale proeftuin maakt voor de microchips van de toekomst.

Oost NL speelde een actieve rol bij het samenbrengen van de betrokken partijen en het ontwikkeling van het CITC en de aanvraag van de fieldlab-status.

Nieuwe chips, nieuwe toepassingen

Waar de huidige generatie chips uitsluitend kan rekenen óf meten óf communiceren, kunnen geïntegreerde chips deze functies allemaal.

Door gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals fotonica worden de microchips sneller, slimmer en goedkoper. Dit is nodig om doorbraken te realiseren in uitdagingen voor energie, voeding en gezondheid.

Het CITC is ambitieus: In 8 jaar tijd moet het uitgroeien tot de wereldwijde koploper in de ontwikkeling van microchips met een internationaal talentencentrum. Verwachte resultaten: 120 patenten, 25 innovatieprojecten, 250 betrokken mkb bedrijven, 5 spin-offs, 500 banen, 250 opgeleid talenten en 25 nieuwe bedrijven. Het CITC maakt deel uit van Photon Delta, het landelijke netwerk voor fotonicatechnologie, waarin ook Oost NL een van de partners is.