Beursbezoek Ostwestfalen-Lippe

Nederlandse maakindustrie toont zich

Begin november 2019 reisden twintig ondernemers uit de digitale- en maakindustrie mee naar Ostwestfalen Lippe (OWL). Daar bezochten ze dé toeleveranciersbeurs voor de machinebouw (FMB Zulieferermesse) met 500 standhouders en namen een kijkje bij inspirerende productiebedrijven zoals Miele.

Hans Brouwers zet zich als liaison in voor de Nederlandse HTSM-bedrijven in Duitsland en organiseerde de reis: “OWL kent meer dan 700 machinebouwers en is het Duitse ‘Spitzencluster’ voor Smart Industry. OWL is één van de sterkste productieregio’s van Europa. Een interessante regio voor samenwerking op gebied van innovatie of om de stap naar Duitsland te maken.”

Een van de deelnemende bedrijven was Locus Positioning gevestigd in de Gasfabriek in Deventer en leverancier van positionerings- en trackingsystemen die je voor de in- en outdoor markt kunt gebruiken. “We focussen ons daarbij op de logistieke- en gezondheidszorgsector. Personeel kan met ons product op hun mobiel continue zien welke goederen en/of mensen waar te vinden zijn”, volgens Ron Oosterwijk, business consultant bij het bedrijf uit Deventer. Ook hij ging mee naar OWL. “Je doet vele nieuwe contacten op en leert vooral wie je waarvoor moet hebben. Nu is het aan ons om die contacten warm te houden en te kijken of we tot zaken kunnen komen.”

Oosterwijk vervolgt: “Voor ons is de exportmarkt zeker belangrijk. Ons product leent zich daar ook goed voor. De systemen kunnen we eenvoudig opsturen en kalibreren zichzelf en onze software staat in de cloud. Op afstand kunnen wij onze klanten vervolgens ondersteunen. In Duitsland zie ik veel overeenkomsten en potentie”, aldus Oosterwijk, die nog een voordeel van het beursbezoek ziet: “Je leert ook andere deelnemende bedrijven uit de regio beter kennen.”

Geduld en volharding

“Zakendoen met Duitsland vraagt om geduld en volharding. Contacten die je tijdens een beursbezoek legt zijn de basis voor samenwerking in de toekomst”, vertelt Brouwers: “We hebben in Oost-Nederland echt een maakindustrie die eindproducten of halffabricaten maakt die voor Duitse bedrijven enorm interessant zijn.”

Hendrik Vels, directeur eigenaar van Heel Metaal nam deel aan het beursbezoek. “We hebben een cirkel van 250 km om Doetinchem heen getrokken waar we zaken willen doen, daar hoort Duitsland ook bij. Dat was voor ons reden om mee te gaan met de handelsreis naar OWL. Het beursbezoek is ons verbazingwekkend goed bevallen. Bedrijven namen de tijd om naar ons verhaal te luisteren, we hebben contacten kunnen leggen en moeten nu zien wat we daar uit kunnen halen.”

Heel Metaal is een toeleverancier van plaat-, buisen kokerwerk uit Doetinchem. Haar producten sluiten goed aan bij de behoefte van de Duitse maakindustrie, weet Vels: “In Nederland zijn we niet uitgegroeid, maar het is zonde om de Duitse markt te laten liggen. Waarom zou je naar Den Helder rijden als er dichterbij een grote markt voor onze producten ligt. We zijn voor hen bovendien interessant omdat we ten opzichte van Duitse bedrijven vaak een groter aanbod hebben, we zijn een one-stop-shop voor metaal. Het is de uitdaging om te zorgen dat Duitse bedrijven weten wat er bij ons te halen valt.”