Axign

Corona-OverbruggingsLening biedt oplossing

Het in Enschede gevestigde Axign, dat de beste audio-ervaring naar huiskamers brengt en in de toekomst hoopt bij te dragen aan een alternatief voor hoorapparaten, ontving in 2020 een Corona-OverbruggingsLening (COL). Die financiële steun is enerzijds voor duurzaam herstel van de economie, anderzijds vanwege hun bijdrage aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Zo kan het bedrijf zijn innovatieve product ondanks de moeilijke economische omstandigheden toch op de markt brengen.

‘We maken chips voor huiskamerversterkers. Dankzij onze chips genieten mensen thuis van professioneel geluid. Het geluid is zuiver, heeft veel details en komt als het ware los van de boxen’, zegt CTO Jeroen Langevoort van Axign. Met man en macht zijn ze sinds de start in 2014 bezig om hun vinding te verbeteren. Een van de toekomstdromen van Axign is om met hun chips de ‘oortjes’ - waarmee je normaal gesproken muziek luistert of telefoneert - zó goed te maken, dat slechthorenden geen hoorapparaat meer nodig hebben.

Markt veroveren

Zover is het nog niet; Axign werkt dag in dag uit aan het veroveren van een plek op de markt. Na de startupfase zitten ze nu in de scale-upfase. ‘Je kunt je voorstellen dat het grote verdienen nog niet is begonnen. Maar ondertussen hebben ze wel een uitvinding in handen die cruciaal is voor de innovatiekracht en het toekomstige verdienvermogen van het oosten van het land’, zegt Oscar Elderink, investment manager Tech bij Oost NL. ‘Dit bedrijf, en met Axign vele andere, moet door de crisis heen worden geholpen. Dat is goed voor de economie en voor de maatschappij.’ Oost NL ondersteunt ondernemers. ‘Met publieke middelen maken we verantwoorde keuzes voor de toekomst. We investeren in bedrijven en in veelbelovende technologieën. Dat is juist nu hard nodig’, zegt Elderink.

Financiering

Axign heeft in meerdere fases financiering ontvangen. ‘Chips maken is een kostbare aangelegenheid. En voordat een merk je chips in zijn producten wil toepassen, moet je heel wat modellen hebben gemaakt. In de begintijd hebben we gebruik gemaakt van een  Topregeling van Novel-T. Daarna kwam Oost NL als investeerder. In die tijd hebben we onze eerste chip kunnen maken’, zegt Langevoort. ‘Vervolgens zijn er meerdere modellen ontworpen. Zie het als testchips en uiteindelijk een echte productiechip. Daar hoorden elke keer investeringsrondes bij, waaraan Oost NL iedere keer heeft bijgedragen. Daarnaast zijn er vrienden en bekenden, business angels en banken bij betrokken’, legt Langevoort uit. ‘Het lastige is dat potentiële klanten blijven vragen om een volgende fase van het product. Logisch, we zijn een startup, zij willen hun risico beperken. Voor ons betekent dat dat we op reserves hebben geleefd. Zeker in het begin. Maar ja, we geloven erin en willen dat het groot wordt.’

Corona

Stap voor stap komt hun chip tot wasdom, klaar om te worden toegepast in geluidsinstallaties. En toen kwam corona. ‘Onze chip zou in het voorjaar van 2020 geïntroduceerd worden op een audiocongres (CEDIA). Dat congres ging niet door. Toen kregen we een tweede kans, op de IFA in Berlijn. Ook die ging niet door. Vervolgens kwam onze chip pas in november op de markt. Dat scheelt een kwartaal à een halfjaar inkomsten.’ De COL bood een oplossing. ‘Dankzij de COL hoefden we niet op de rem. We moesten eventjes voorzichtig zijn en konden minder hard groeien dan gepland, maar er hoefden geen mensen uit.’

Eerste product

Inmiddels zit de chip van Axign in een eerste product. De Citation Amp, een duurzame HiFi-versterker, van Harman Kardon. ‘Dat een groot bedrijf vertrouwen heeft in onze technologie, is ontzettend goed voor onze positie in de markt. Sindsdien zijn er ook van andere merken vragen gekomen. Ook van fabrikanten uit China. We trekken nu merken aan, in plaats van dat we langs potentiële klanten moeten om onze chip te promoten’, zegt Langevoort.

Hulp van Oost NL

‘Mede dankzij de investeringen van Oost NL hebben we onze chip op de markt gekregen. Overigens heeft Oost NL ons ook geïntroduceerd bij het landelijke investeringsfonds Innovation Industries. En hebben ze me geholpen met het opzetten van een professioneel systeem voor de presentatie van de financiën van Axign. Dat hielp mij in gesprekken met andere partijen die misschien wilden investeren’, vertelt Langevoort.

‘Overigens is het financiële gedeelte niet het enige dat Oost NL voor ons betekent. Ik ben bijvoorbeeld ook heel blij met de accountmanagers. Met hen kan ik sparren, zij houden mij een spiegel voor. Ik kom van NXP Semiconductors. Dan is een startup toch wel even andere koek. Het is fijn om van iemand die ook bij andere directies aan tafel zit, te horen dat we het helemaal niet zo gek doen en dat we zeker niet onderdoen voor andere startups.’

Dit artikel verscheen eerder in INN'Twente Magazine