Anderson Advanced Ingredients

Amerikaanse leverancier voedingsingrediënten

Anderson Advanced Ingredients verkoopt ingrediënten die bestaande voedingsmiddelen gezonder maken en de productkwaliteit verbetert. Denk daarbij aan suiker- en vetvervangers voor koeken, soepen, repen, sauzen en zuivel. Ook levert Anderson vezels, bindmiddelen, en ingrediënten voor sportvoeding en supplementen. Het Amerikaanse moederbedrijf, Anderson Global Group, opende op 1 augustus 2020 een Europese vestiging in Raalte, dat bestuurd wordt door Esther Vissers en Marion Overmars: “Wij geloven dat voeding tegelijkertijd gezond en lekker kan zijn. Onze gespecialiseerde voedingsingrediënten maken dit mede mogelijk. Wij zijn blij nu ook de Europese markt te kunnen voorzien en hiermee bij te dragen aan het welzijn van de consument.”

Waarom kiest Anderson voor Nederland? “Nederlandse zakenmensen staan bekend als intelligent en ze werken efficiënt. Ook spreken ze goed Engels en vanuit Nederland is heel Europa makkelijk te bedienen.” De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Oost NL ondersteunden het bedrijf bij de vestiging in Nederland: “Zij introduceerden ons bij onder meer de lokale netwerken van Innofood en Foodvalley NL.”

Alle benodigde faciliteiten in Raalte

Via haar vorige werk kwam Esther Vissers in contact met Russ Anderson, de bestuurder van het moederbedrijf in Californië. De twee bleken een goede klik te hebben. Hij gaf aan zich in Europa te willen vestigen, vanwege de grote productaanvraag uit Europa. “Na een aantal gesprekken hebben we besloten dat ik samen met Marion een Europese tak van Anderson Advanced Ingredients op zou zetten en besturen. Ik kende Marion al en wist dat wij goed kunnen samenwerken”. Aangezien zij beiden in Raalte wonen, lag het voor de hand de vestiging daar te openen. “We hebben in Raalte alle faciliteiten die we nodig hebben: We kunnen hier goed mensen ontvangen, de toegangswegen zijn goed en ons kantoor staat op een mooie plek midden tussen allerlei bedrijven.” De verwachting is dat het bedrijf gestaag zal groeien, aangezien de vraag naar gezonde voeding toeneemt.

Fibersmart, MoisturLOK® en Allulose

Vanuit Europoort Rotterdam transporteert Anderson Advanced Ingredients haar producten naar de opslag in Nijkerk en bedient van daaruit heel Europa. Het gaat onder andere om FiberSMART®  (oplosbare, niet-genetisch gemodificeerde vezels) en MoisturLOK®. MoisturLOK® houdt vocht vast in een voedingsmiddel waardoor de houdbaarheid verlengd wordt en de smaak en eetkwaliteit van het product verbetert. Als de EU goedkeuring geeft, naar verwachting over een jaar, zal Anderson ook allulose als vervanger voor suiker gaan leveren. Allulose is een van nature voorkomende zeldzame suiker, met minder dan 10% van de calorieën van gewone suiker maar met wel de smaak van gewone suiker. Het lichaam herkent allulose als een eenvoudige suiker, maar het wordt niet ‘gemetaboliseerd’ en heeft geen invloed op de bloedglucosespiegels.

Leuke uitdaging

“Een Europees bedrijf opstarten voor een Amerikaanse moedermaatschappij is een leuke uitdaging. Het is een mooie kans en gesteund worden door een succesvol moederbedrijf voelt erg goed.” Esther Vissers studeerde Voeding en Gezondheid aan de Wageningen University & Research (WUR) en werkte onder meer bij Mitsubishi Corporation Life Sciences – Europe. Daar deed zij veel ervaring op in de voedings- en supplementenindustrie in Europa. Mededirecteur Marion Overmars studeerde Rechten aan de Rijksuniversiteit in Groningen en werkte onder andere als docent Recht. Esther Vissers: “Samen vullen wij elkaar goed aan om Anderson Advanced Ingredients tot een gezond bedrijf op te bouwen.”