AHV International

Gezondere diervoeding

​AHV International uit Zwolle kon in 2020 verder uitbreiden. Het bedrijf ontwikkelt aanvullende diervoeders voor (melk)vee, die zich richten op het verstoren van de biochemische communicatie (quorum sensing) tussen ziekmakende bacteriën. Zo ondersteunt AHV de natuurlijke weerstand van het dier, en optimaliseert het de dier- en bedrijfsgezondheid. Oost NL ondersteunde het bedrijf bij haar uitbreiding.​​

Quorum sensing is het vermogen van bacteriën om 'aan te voelen' hoe groot hun soortgelijke groep is en of deze groot genoeg is om bepaalde andere micro-organismen te kunnen aanvallen. De oplossingen van AHV verstoren die communicatie bij specifieke, ziekmakende bacteriën (pathogenen) waardoor de actie die zij uitvoeren stil komt te liggen. De producten van AHV kunnen als tabletten, drenchpoeders en in vloeibare vorm aan de dieren worden toegediend.

Dertig arbeidsplaatsen

Met de uitbreiding zijn naar verwachting op termijn 30 nieuwe arbeidsplaatsen gemoeid. Meer dan een verdubbeling van het huidige personeelsbestand. AHV International heeft de ambitie om vanuit Zwolle de wereld te veroveren met hun innovatieve en natuurlijke aanvullende diervoeders. Daartoe bouwt AHV een eigen lab voor product- en kwaliteitscontrole op de bestaande vestiging aan de Schokkerweg. Oost NL heeft geholpen met het leggen van contacten met de gemeente om te bepalen of hiervoor vergunningen nodig zijn. Daarnaast ondersteunt Oost NL AHV met het zetten van stappen in het buitenland, om nieuwe markten aan te boren.

AHV draagt met haar producten bij aan gezond, duurzaam geproduceerd voedsel, door de natuurlijke weerstand van vee te ondersteunen en optimaliseren met eigen ontwikkelde, innovatieve additieven. Daarnaast heeft AHV de ambitie om met hun aanvullende diervoeders de stikstofuitstoot van dieren op een gezonde manier te verlagen. Dat zou gezien de huidige discussie rondom stikstof en veevoer een waardevolle oplossing zijn.