Vaxxinova

Vaccins voor veehouderij

Vaxxinova ontwikkelt vaccins voor de veehouderij. International Sales & Marketing Director Wouter Wathiong: “Onze focus ligt op pluimvee en vis.” Die focus is er niet voor niets en heeft alles te maken met duurzame vlees- en visproductie.

De vaccins van Vaxxinova worden onder andere gebruikt bij grote pluimveebedrijven. Er wordt steeds meer in het ei gevaccineerd, maar een groot deel van de vaccinaties vindt nog steeds na het uitbroeden plaats en moet vaak nog een aantal keer worden herhaald. Vaxxinova levert de vaccins aan klanten in meer dan zestig landen.

Gezond pluimvee

Behalve tegen virussen worden de dieren ook ingeënt ter bescherming tegen bepaalde bacteriën. Wathiong: “Wanneer de dieren geen weerstand opbouwen, zijn ze vatbaar voor verschillende ziektes. Door het vaccineren zijn de dieren beter beschermd wat hun gezondheid ten goede komt. Een ander voordeel van vaccineren is dat hierdoor het gebruik van antibiotica kan worden gereduceerd. Kortom, dankzij de vaccins worden in de pluimveesector gezondere kippen geproduceerd.”

Nijmegen als basis

Vaxxinova maakte de afgelopen jaren een stevige groei door. In 2016 verplaatste het bedrijf het hoofdkantoor van Duitsland naar Nijmegen, waar nu ook een Research& Development (R&D) Lab is gevestigd. In de omgeving van Nijmegen zitten verschillende hightech bedrijven, met universiteiten en kleine research instituten nabij. “Dat biedt ons de mogelijkheid om goed opgeleide mensen te werven in de regio. Daarnaast is Nijmegen ook een interessante stad om buitenlands talent aan te trekken.” Ook de centrale ligging van de stad en de goede bereikbaarheid van verschillende luchthavens speelde mee in de keuze van Vaxxinova voor Nijmegen.

Ondersteuning bieden

Met name bij de vestiging van ons hoofdkantoor in Nijmegen zocht Vaxxinova contact met bedrijven en instanties in Nederland die het bedrijf verder konden brengen. “Oost NL heeft ons daarbij enorm geholpen. Oost NL zet zich in voor optimale balans tussen financieel en maatschappelijk rendement en laat internationale ondernemers echt innoveren zodat zij hun groei kunnen versnellen.”

Op het moment dat bij Vaxxinova de behoefte ontstond aan beschikbare fiscale- en subsidie instrumenten, informeerde Oost NL het bedrijf daarover. “De medewerkers van Oost NL met wie wij contact hadden, dachten actief mee en hielpen bij de feestelijkheden naar aanleiding van de opening van het R&D lab in Nijmegen waar nu meer dan twintig mensen werken.”