Farmax / iPro-N

iPro-N helpt Farmax bij doorontwikkeling

Farmax Metaaltechniek heeft met zijn spitmachines een eigen product. En een eigen product betekent dat je deze continu moet blijven doorontwikkelen. Het bedrijf maakt dankbaar gebruik van verschillende subsidieregelingen, zoals de WBSO en sinds 2016 een subsidie van het INTERREG-programma iPro-N, waarvan Oost NL leadpartner is. Samen met de Duitse partner Rögelberg Getriebe GmbH & Co. uit Meppen resulteerde dit in een prototype van een nieuwe aandrijflijn voor achter een tractor die tegelijkertijd een spitmachine en rotorkopeg aandrijft.

​‘Toen ik in 2002 Farmax Metaaltechniek overnam van de familie Lutters kwam ik er al snel achter dat ik moest doorontwikkelen om bestaansrecht te houden', vertelt Alfons Sleiderink, directeur eigenaar van Farmax. ‘Onze spitmachine had eigenlijk 20 tot 25 jaar geen grote wijzigingen ondergaan. Daarom ben ik in 2004 begonnen met de ontwikkeling van een compleet nieuwe machine.'

Terug naar de basis

‘Met deze doorontwikkeling kwamen we er wel achter dat de basis van onze oude machines eigenlijk niet zo slecht was: compact en het gewicht zo dicht mogelijk bij de trekker. Toen hebben we de oude basis weer uit de kast gehaald en alle goede ontwikkelingen van de nieuwe machine in de oude basismachine geïntegreerd. En dat is onze nieuwe Rapide geworden.' vertelt Sleiderink.

Toen in 2016 de nieuwe subsidieregeling iPro-N bekend werd zag het bedrijf mogelijkheden een oplossing te bedenken voor een vraag die al langer leefde in de markt, een aandrijflijn waarmee je meerdere machines achter elkaar kunt aandrijven, in dit geval de Farmax spitmachine en een rotorkopeg. Dit vormde de basis van het iPro-N project. iPro-N kent vijf fases waarvan Farmax inmiddels in de prototypefase, vijf, zit. Daar zit ook de meeste subsidieondersteuning in, namelijk 40 procent op een maximale projectomvang van 135.000 euro.

‘Met deze case kwam Farmax medio 2016 bij mij', zegt Bas Ramaker, regiocoördinator project iPro-N, namens Novel T, één van de vier partijen die betrokken is bij deze regionale subsidieregeling. ‘Na een aantal gesprekken schat ik in of dit project past binnen iPro-N. Als dat het geval is kan het bedrijf aan de slag met de conceptstudie. Kiest het bedrijf er vervolgens voor om door te gaan met een haalbaarheidsstudie en/of prototype-ontwikkeling, dan worden de plannen door twee onafhankelijke adviseurs getoetst aan de voorwaarden van de subsidieregeling', legt Ramaker uit.

iPro-N

iPro-N​ is een INTERREG VA project met als doel stimulering van de ontwikkeling van intelligente producten in de Smart Industry en Industrie 4.0. Tegelijkertijd geeft iPro-N een opstap naar samenwerking in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het project biedt bedrijven in het werkgebied van de EUREGIO en de Euregio Eems-Dollard subsidies op externe en eigen kosten voor innovaties die uitmonden in prototypes van intelligente producten. Oost NL is leadpartner.​​​

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen eerder op Vraag en Aanbod